dare 2 dream

Blogul lui andreileca78

Codul fiscal: TVA 24% de la 01 iulie 2010


Cota de TVA de 24% a intrat deja in vigoare, odata cu publicarea in Monitorul oficial, Partea I, nr.431 a ordonantei de urgenta 58/2010 prin care se schimba Codul Fiscal, de la 1 iulie. Astfel, incepand de maine, din 01.070.2010, toate magazinele si magazinasele trebuie sa isi programeze pe casele de marcat noua cota de tva, respectiv 24%. Principalele schimbari prevazute in ordonanta:

Cota standard la TVA este de 24%

In domeniul contributiilor de asigurari sociale: referitor la drepturile de autor, cota de deductibilitate se reduce la 20%, este stabilita obligatia de plata a contributiile obligatorii individuale limitata la 5 salarii medii pe economie; se impoziteaza tichetele de masa, cresa, cadou si vacanta cu 16 %, fara obligatia de plata a contributiilor obligatorii; dobanzile bancare indiferent de tip se impoziteaza cu 16%; veniturile din piata de capital si piata monetara cu se taxazeaza cu 16 % aplicata la castigul net, cu obligatie de raportare si plata trimestriala si cu posibilitatea regularizarii anuale si recuperarii pierderii.

In domeniul impozitului pe venit intervin: modificarea cotelor de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala in sensul diminuarii acesteia de la 40% la 20% iar in cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25%;

Includerea in veniturile salariale a urmatoarelor sume acordate angajatilor:
contravaloarea tichetelor cadou acordate potrivit legii;
contravaloarea tichetelor de cresa acordate conform legii;
contravaloarea tichetelor de vacanta acordate conform legii;
contravaloarea tichetelor de masa acordate potrivit legii.
Persoana care primeste aceste drepturi va plati doar impozitul pe venit de 16%. Nu va plati si CAS.

Includerea in veniturile salariale si impozitarea platilor compensatorii.
Reglementarile prevazute de legislatia specifica referitoare la contributiile sociale obligatorii aferente platilor compensatorii acordate potrivit legii raman in vigoare, persoana fizica datorand pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii.

Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%. Impozitarea veniturilor sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ cu cota de 16%. Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi pentru depozite la termen, si/sau instrumente de economisire de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.

Unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii 7 ani consecutivi si stabilirea si efectuarea de catre contribuabili, in cursul anului fiscal, a platilor anticipate la sfarsitul fiecarui trimestru, in contul impozitului anual datorat.
Modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare cumparare valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente.

Unificarea cotei de impunere pentru castigurile din jocuri de noroc la 25%, respectiv s-a eliminat impozitatea in functie de nivelul castigului.

sursa: money.ro

Anunțuri

2 răspunsuri la „Codul fiscal: TVA 24% de la 01 iulie 2010

  1. SIP Iulie 1, 2010 la 07:45

    Foarte buna sinteza ta – nota 10 !
    Sa nu uiti sa-ti actualizezi softul tau de salarii cu includerea in veniturile salariale a tichetelor si impozitarea lor.
    Cine mai stie poate primim tichete !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: