dare 2 dream

Blogul lui andreileca78

Dobanzi si penalitati conform Codului de procedura fiscala 2010


Guvernul a aprobat săptămâna trecută, în cadrul şedinţei din data de 21 aprilie 2010, o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului de procedură fiscală, principalele modificări vizând simplificarea procedurilor în relaţia cu agenţii economici şi reducerea penalităţilor precum şi a majorărilor de întârziere pe care aceştia le plătesc.

OUG nr. 39/2010 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură fiscală a fost publicată în M.Of. nr. 278 din data de 28 aprilie 2010.

În ceea ce priveşte reducerea penalităţilor şi a majorărilor de întârziere operate de actul normativ, ministrul Finanţelor Publice a anunţat reducerea nivelului de majorare de la 0,1% la 0,05% pe zi.

„Sistemul de penalităţi se schimbă. De fapt, majorarea va fi echivalentă cu o dobândă pentru că este o modalitate prin care contribuabilii se pot finanţa. Deci, ar fi ideea unei dobânzi care să fie corelată cu dobânzile din sectorul bugetar”, a mai precizat ministrul Finanţelor Publice.

De asemenea, ministrul Sebastian Vlădescu a declarat că o altă noutate constă în faptul că în primele 30 de zile de la scadenţă nu vor fi plătite penalităţi de întârziere. Dacă stingerea obligaţiilor fiscale se realizează în următoarele 60 de zile, nivelul penalităţii de întârziere va fi de 5% din obligaţiile fiscale principale. După acest termen de 60 de zile, nivelul penalităţii de întârziere este de 15% din obligaţiile fiscale principale rămase nestinse.

În ceea ce priveşte creanţele datorate bugetelor locale, nivelul majorării de întârziere este de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate la termen, calculată pentru fiecare lună sau fracţiune de lună începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la stingerea sumei datorate, inclusiv.

O modificare introdusă de actul normativ constă în majorarea, de la 1 milion de lei la 5 milioane de lei, a plafonului creanţelor fiscale contestate care delimitează competenţa de soluţionare a contestaţiilor dintre direcţia de specialitate constituită la nivel central de structurile de specialitate de la nivel local.

Potrivit unei alte modificări, „introducem dreptul organelor de inspecţie fiscală de a stabili obligaţia fiscală prin metode indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor, când se constată că evidenţele contabile sau declaraţiile contribuabilului nu reflectă situaţia fiscală de fapt sau când aceste documente nu sunt puse la dispoziţie”, a mai precizat ministrul Finanţelor Publice.

O altă modificare constă în eliminarea posibilităţii cesionării creanţelor fiscale administrate de ANAF ca modalitate de stingere a datoriilor contribuabililor, a mai spus ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: