dare 2 dream

Blogul lui andreileca78

Indice de inflaţie de 3,5% pentru plăţile anticipate în contul impozitului pe profit anual


În M.Of. nr. 101 din data de 15 februarie 2010 a fost publicat Ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr. 200/2010 privind indicele de inflaţie utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat încă din luna ianuarie că începând cu anul 2010, contribuabilii – alţii decât cei prevăzuţi la art. 34 lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal (adica cea mai mare parte a ocietatilor comerciale), cu modificările şi completările ulterioare – urmează să aplice sistemul plăţilor anticipate, potrivit dispoziţiilor art. 34 lit. b) din Codul fiscal.

Lit. b) a art. 34 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare reglementează modalitatea în care trebuie efectuată plata impozitului de către „contribuabilii, alţii decât cei prevăzuţi la lit. a), au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit trimestrial până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul, dacă în prezentul articol nu se prevede altfel. Începând cu anul 2010, aceşti contribuabili urmează să aplice sistemul plăţilor anticipate prevăzut pentru contribuabilii menţionaţi la lit. a)”.

Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza căruia se determină plăţile anticipate, este impozitul pe profit datorat conform declaraţiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, fără a lua în calcul plăţile anticipate efectuate în acel an.

Astfel, “contribuabilii care în anul precedent au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, efectuează plăţi anticipate trimestriale, în contul impozitului pe profit, în sumă de o pătrime din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru anul fiscal precedent, actualizat cu indicele de inflaţie (decembrie faţă de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate”.

Potrivit Ordinului nr. 200/2010, „pentru anul fiscal 2010, indicele de inflaţie utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual este de 3,5%”.

Termenul până la care se efectuează plata este până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul, dacă nu se prevede altfel.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: