dare 2 dream

Blogul lui andreileca78

Votarea din 22.11.2009


La alegerile prezidentiale si la referendumul din 22 noiembrie 2009 vom primi trei buletine de vot: cate unul pentru alegerile prezidentiale si doua pentru referendum, avand in vedere ca trebuie sa va exprimati opinia atat pentru reorganiarea Parlamentului intr-o singura camera, cat si pentru reducerea numarului de parlamentari.
Buletinele de vot vor avea culori diferite- albastru si negru. In fiecare sectie, vor exista trei urne, pentru fiecare exprimare a optiunilor. De asemenea, ca noutate, trebuie sa stiti ca, daca vreti sa votati numai pentru presedintie, dar nu si pentru referendum, trebuie sa barati personal ca refuzati sa votati, pe fisa de la comisie, paragraful destinat referendumului, pentru a evita fraudarea electorala.
La prezidenţiale şi referendum pot vota şi turiştii, iar actele de identitate pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, valabile în ziua votării.
Cetăţenii români trebuie să aibă acte de identitate valabile pentru a vota, iar MAE recomandă tuturor cetăţenilor români cu documente româneşti expirate sau lipsă să se prezinte din timp la sediile reprezentanţelor diplomatice, pentru a obţine actele de identitate valabile.
Sunt noutati si in privinta listelor electorale. Lista permanentă va cuprinde, în ordine, următoarele date: numărul curent, semnătura pentru alegerile prezidenţiale, numele şi prenumele alegătorului, codul numeric personal, domiciliul alegătorului, tipul, seria şi numărul actului de identitate şi semnătura pentru participarea la referendum. Aşadar, pe liste vor exista două căsuţe destinate semnăturii votanţilor, în loc de una. Alegătorii îşi pot pune semnătura în ambele căsuţe, dacă votează atît la alegerile prezidenţiale, cît şi la referendum, sau numai pe una singură, dacă decid să nu participe la vreuna dintre cele două acţiuni electorale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: