dare 2 dream

Blogul lui andreileca78

In caz de cutremur


Postez acest mail primit de la Roman Rita cu speranta ca nu ne fi niciodata necesar si daca totusi este justificat, sa ne fie de folos.

Seful Salvarii si Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea mai experimentata echipa de salvare – Doug Copp despre „Triunghiul vietii”.

Informatiile din acest articol vor salva vieti in caz de cutremur.

Prima cladire daramata in care am intrat, a fost o scoala in Mexico City , in timpul cutremurului din 1985. Toti copii erau sub bancile lor. Fiecare copil a fost zdrobit pana la grosimea oaselor lor.
Ar fi putut supravietui daca s-ar fi intins jos, langa bancile lor, pe culoarele dintre banci, dar copiilor l-i s-a spus sa se ascunda sub ceva stabilit dinainte, cand cladirile s-au prabusit, greutatea tavanelor care au cazut pe obiectele de mobilier, le-au zdrobit pe acestea din urma, lasand un spatiu sau vid langa ele.
Acest spatiu este ceea ce eu numesc „triunghiul vietii”. Cu cat obiectul e mai mare, cu atat e mai puternic si se va compacta mai putin. Cu cat obiectul se va compacta mai putin, cu atat va fi mai mare vidul (golul) si cu atat mai mare probabilitatea ca persoana care foloseste acest gol pentru siguranta nu va fi ranita.

Seful salvarii din Trujillo: „Cand aveam 11 ani, am fost prins inauntrul unei cladiri prabusite. Era in timpul cutremurului din 1972, care a omorat 70.000 de oameni. Am supravietuit in „triunghiul vietii”, care a existat langa motocicleta fratelui meu. Prietenii mei, care au nimerit sub pat si sub mese, au fost zdrobiti si omorati.

1) Oricine care pur si simplu „se apleaca si se acopera” cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri mese sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti..

2) Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala.
Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Poti supravietui intr-un mic gol.
Du-te langa un obiect, langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.

3) Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri in timpul unui cutremur.
lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului.

4) Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului.

5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti iesi pe geam sau usa , intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare.

6) Toti care se aseaza sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea usii.

7) Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc in continuu, pana cand are loc prabusirea scarilor.

8) Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil – este mult mai bine sa fi langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii-… drumul tau de scapare poate sa fie blocat.

9) Nu sta interiorul masinii ci intinde-te langa ea. Toate masinile zdrobite au goluri langa ele.

10) in institutii cu multa hartie –Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de hartie. hartia nu se taseaza

Anunțuri

Un răspuns la „In caz de cutremur

  1. Case de lemn Aprilie 22, 2011 la 02:38

    Si eu vreau sa imi construiesc o casa de lemn si acum ma documentez peste tot despre ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: