dare 2 dream

Blogul lui andreileca78

Castelul Corvinilor sau Castelul din Carpati?


Nu cred ca este real, dar langa Castelul Corvinulor din Hunedoara este o pancarda care mentioneaza ca acest castel se afla pe itinerarul romanului „Castelul din Carpati” scris de Jules Verne. Este sau nu este Castelul din Carpati al lui Jules Verne, Castelul Corvinilor este deosebit de pitoresc si e plin de istorie si legende:

img_2159

Probabil cea mai cunoscuta si interesanta legenda a Cartelulului Huniazilor este „Legenta fantanii”. Cititi mai jos, e interesanta:

img_2140

Printre cei mai importanti propietari, au fost:

Ioan de Hunedoara (proprietar al castelului între 1419 – 1456)
Ioan de Hunedoara (Johannes de Hunyad), ramane unul dintre cei mai importanti lideri militari si politici ai secolului al XV-lea din Europa. Intra in serviciul regelui Sigismund de Luxembourg. Este numit ban de Severin, apoi voievod al Transilvaniei. Printre cele mai importante campanii militare impotriva turcilor se numara „Campania cea lunga” (intreprinsa in Serbia, Bulgaria si Serbia Herzegovina), desfasurata intre 1443-1444, la care se adauga celebra batalie de la Varna (1446), in urma careia regele Vladislav I moare, iar Ioan este numit Domeniul familiei in vremea lui Ioan de Hunedoara guvernator al Ungariei. Un alt moment important pentru cariera militara si politica a lui Ioan de Hunedoara este batalia de la Kosovo (Serbia)(1448), in urma careia este infrant de turci. Acest personaj ramane in memoria contemporanilor prin batalia de la Belgrad din 1456, impotriva turcilor, in urma careia il obliga pe sultanul Muhammad II (cuceritorul Constantinopolului) sa-si abandoneze ofensiva spre vestul Europei. Ioan de Hunedoara a murit din cauza ciumei dupa aceasta batalie, pe 11 august si a fost inmormantat in catedrala catolica din Alba Iulia.

img_2135

Matia Corvin (proprietar al castelului între 1457-1482)
Matia Corvin – pictura din secolul 16 Matia Corvin – fila turoczi Matthias Corvinus (1443-1490), rege al Ungariei intre 1458-1490, fiul lui Ioan de Hunedoara si al Elisabetei Szilagyi. I-a urmat la tron lui Ladislau al V-lea si in vremea lui regatul a cunoscut cea mai mare intindere teritoriala. In acelasi timp, curtea lui Matia de la Buda, devine una dintre cele mai importante centre culturale europene. Fondeaza celebra Bibliotheca Corvina si intensifica schimburile intre institutiile universitare. Creaza o puternica armata de mercenari (Cavalerii negri) si catre sfarsitul vietii numeste pe Stefan Szapolyai guvernator al teritoriilor cucerite in Austria.
Mai multe informatii gasiti aici.

Anunțuri

4 răspunsuri la „Castelul Corvinilor sau Castelul din Carpati?

 1. sip Martie 29, 2009 la 14:13

  Sa inteleg ca ati inceput sa iesiti din casa … asta e foarte bine !
  Atentie, Castelul din Carpati este de la Hateg spre coada celui de-al treilea baraj , apoi stanga, spre Rausor

 2. nicoleta Martie 30, 2009 la 04:36

  Si pe placuta de intrare in Petrila scrie ca pe aici a trecut Jules Verne dar cred ca e doar o alta incercare neinspirata si nereusita a cuiva ??? de a le include intr-un intinerariu turistic de care oricum nu se ocupa nimeni. Ce rost are sa afirmi despre o localitate ca a facut parte din itinerariul lui Jules Verne daca nu promovezi si un pachet turistic in acest sens ?
  Sau informatia e pentru localnici? Ii incalzeste cu ceva in masura in care multi dintre ei nici nu stiu cine e Jules Verne?
  Sau de fapt asta e frumusetea Romaniei ?
  Prea multe intrebari retorice .

 3. ocsike Martie 30, 2009 la 16:39

  Cum spunea Dl. Serb… Castelul si Biserica Colţ…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: