dare 2 dream

Blogul lui andreileca78

Ungaria, Letonia……..Romania spre faliment?


Suntem intr-un an electroral extram de important si totodata in plina criza mondiala. Acestea sunt datele actuale, la care se adauga faptul ca lucrurile sunt destul de serioase si pentru alte tari mai mult sau mai putin vecine, priviti ce spune premierul leton: „daca nu primim in continuare acest imprumut, intram in faliment in iunie”, a spus Valdis Dombrovskis. Imprumutul de la FMI este conditionat de indeplinirea unor obiective, adica:

*ajustarea politicilor fiscale, in sensul inaspririi acestora
*capitalizarea sistemului bancar, grav afectat de criza
*reducerea “graduala si cu atentie” a dobanzii cheie
*reducerea cheltuielilor bugetare

Statul leton a primit, deja, un imprumut de 7,5 miliarde de euro, dupa ce economia a pierdut 10,5% in ultimul trimestru al anului 2008.

In privinta Ungariei, premierul ungar se adreseaza FMI-ului astfel “stressul de pe pietele financiare din Ungaria s-a intensificat in ultimele saptamani, ca urmare a turbulentelor globale. Ca raspuns, Guvernul si Banca Centrala au dezvoltat o strategie care sa reduca acest stress. Solicitam ca Fondul sa sprijine programul nostru printr-un aranjament de tip stand-by, derulat pe o perioada de 17 luni, in suma de 12,5 miliarde euro”.

Ce a prevestit criza din Ungaria?
-inflatia scazuse de la 8% in 2007, la 6,1% in 2008;
-importurile scazusera de la 14,8% din PIB in 2006, la 13,1% in 2007 si apoi la 4,7% in 2008;
– cresterea economica incetinise de la 4,1% in 2006, la 1,1% in 2007, iar pe total 2008, se ajunsese la doar 0,6%.
– capitalurile straine (in special cele elvetiene, creditul in franci elvetieni fiind la mare moda in Ungaria) s-au retras de urgenta pentru a acoperi problemele financiare din tarile mama, moneda maghiara s-a prabusit dramatic.

Cine urmeaza?
Romania are foarte multe asemanari cu tarile amintite mai sus, nu vi se pare? Astfel, inaintea crizei, in Letonia salariile crescusera din 2004 cu un ritm anual de 30%. Cresterea economica din ultimii 4 ani depasise 10%, chiar daca inflatia anul trecut a urcat la 15,4%. In 2007, pietele incepusera insa sa penalizeze laxismul politicilor fiscale din economia letona. In februarie 2007, a avut loc un atac speculativ la adresa monedei, ceea ce a condus banca centrala la interventii masive in piata, iar Guvernul a reanimat grupul de lucru impotriva supraincalzirii economice. Criza a lovit din plin mica economie letona, care seamana foarte bine cu cea a noastra. La letoni insa, masurile luate de Guvern au constat in reducerea salariilor din sectorul public cu 15%, cresterea TVA de la 18 la 21%, eliminarea impozitelor pe produsele de stricta necesitate si cresterea accizelor. Acum Letonia si Ungaria se afla pe marginea prapastiei.
Ce dorim sa facem noi? Nu cred ca stie cineva, vom face ce va propune FMI-ul, pentru ca avem nevoie de bani, mai ales intr-un an electoral nu… Credeti ca va fi o campanie electrocala de criza? Eu nu prea… Tineti minte cate promisiuni s-au auzit in campania electrorala din 2008? Salarii la toata lumea, pensi de boieri, etc.. Inca putin si promisiunile o sa reapara… Problema va fi cum vor ajunge banii de la FMI in campania electrorala…

Se gasesc solutii…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: