dare 2 dream

Blogul lui andreileca78

Fumatul


De ce fumam
de Claudiu Degan HotNews.ro
Marţi, 9 septembrie 2008, 9:10 Student | Eco(b)log

Fumatul poate ucide
Conexiunile cerebrale au de suferit din cauza tutunului si cu cat incepi mai devreme cu atat posibilitatea de a renunta este tot mai mica. Fara sa stii, doar privitul actorilor care fumeaza pentru “a-si intra mai bine in rol”, te face de trei ori mai expus riscului de a deveni dependent, potrivit newscientist.com.

Bolile cardiovasculare, hipertensiunea sau cancerul la plamani sunt urmari ale fumatului cunoscute de toti. Nicotina poate cauza insa si creierului in dezvoltarea sa, rezultand probleme in conectarea unor informatii, schimbari grave la nivelul materiei albe. Tinerii care fumeaza, sau a caror mama a fumat in timpul sarcinii, sunt mai predispusi riscurilor de a intampina greutati in a face conexiuni logice atunci cand in jurul lor se intampla alte lucruri, potrivit publicatiei online.

Chiar daca producatorii de tutun isi promoveaza produsele ca pe un ajutor menit sa iti ridice starea de spirit si sa inlature anxietatea, aceste efecte pe termen scurt ascund alte adevaruri: atacurile de panica si depresia in randul tinerilor sunt tot mai des intalnite.

In randul tinerilor, fumatul devine o reala problema cand prima tigara este fumata la o varsta frageda. Schimbarile care se produc atunci la nivel cerebral, duc la posibilitatea unei dependente pe tot parcursul vietii.

Edward Lewin, conducatorul echipei de cercetatori de la Centrul Universitar Medical Duke, a aratat ca, daca varsta de la care cineva incepe sa fumeze este mica, cu atat mai mare este riscul ca respectivul sa devina fumator constant. “Creierul continua sa se dezvolte pe tot parcursul adolescentei. Expunerea timpurie la nicotina poate lasa urme la nivel cerebral, ducand la o dezvoltare nepotrivita”, a adaugat Lewin.

Hollywood-ul si-a jucat bine rolul in influentarea tinerilor de a deveni fumatori. Chiar daca fumatul in locuri publice este interzis in California, asta nu i-a oprit pe actori sa isi aprinda tigarile in filme, afectandu-i in mod indirect pe privitori.

Ingrijorator este faptul ca scenele de acest gen au crescut alarmant in filmele care sunt destinate adolescentilor, sau care au nevoie doar de acordul parintilor. Studiile au demonstrat ca probabilitatea ca tinerii care privesc aceste scene sa se apuce de fumat este de trei ori mai mare decat in randul celor care vizioneaza filme in care acest viciu este putin sau deloc prezentat.

Bolile mentale si tigarile au mers mana in mana dintotdeauna. O cincime din populatia planetei fumeaza, iar peste 88% din cei care sufera de tulburari mentale precum schizofrenia sunt fumatori.

Potrivit ESPAD (proiect european care urmareste consumul de alcool si alte droguri in scoli), in anul 2004, aproximativ 64% dintre cei sub 16 ani fumau, chiar daca 75% cred ca fumatul de 1-2 pachete de tigari pe zi este daunator. Institutul National de Statistica a aratat ca in anul 2000 47,5% dintre fumatori au inceput sa fumeze intre 15-19 ani, iar aproape o treime, pe parcursul anilor de studentie.

PP> Este normal ca producatori de tigari sa finanteze diverse productii care contin / contineau scene explicite in care protagonistii savureaza un fum sau ceva asemanator. Si se pare ca au reusit pana in acest moment….

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: